donderdag 7 mei 2020 om 10:24 -0400

Ben jij milieubewust bezig? Hogere winsten door goedkope plastic verpakkingen? Nee, ik denk hier heel anders over. Per jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic afval in de zee terecht. Er is weinig tot geen besef wat voor impact deze plastic verpakkingen hebben op de leef kwaliteit van de wereld. Over het algemeen krijgen wij Nederlanders maar weinig mee van dit probleem, omdat wij een redelijk schoon landje hebben!

‘’Anno 2018 worden er steeds meer mensen zich milieubewuster, maar wat betekent het: wanneer is iemand zich milieubewust?’’

Ik ben behoorlijk milieubewust, dit betekent nog niet dat ik mijn eigen komkommers plant, afval recycle of dat ik niet met de auto weg ga! Sterker nog, ik maak heel veel gebruik van de auto zelfs. Dit maakt mij echter niet minder milieubewust. De aarde zal op elke mogelijke manier belast blijven omdat we met zijn allen steeds hogere verwachtingen hebben van het leven en ons primaire levensbehoeftes steeds vergroten. De bevolkingsgroei neemt sneller toe dan het afneemt dus er moet steeds meer geproduceerd worden om de primaire behoeftes van de bevolking te kunnen vervullen. Wist je dat eten en drinken zorgen voor 20-30% van onze milieubelasting? Erg veel vind je ook niet?

Milieubewustzijn

‘’Wat betekent het nou dat iemand milieubewust is?’’

Milieubewust, het woord zegt het eigenlijk al, de mate waarin een persoon zich bewust is van het milieu. Het heeft helemaal niets te maken met wat een persoon doet voor het milieu. Milieubewust zijn en milieubewust gedrag zijn twee andere zaken die vaak onterecht met elkaar worden geassocieerd. Milieubewust zijn geeft alleen aan hoeveel aandacht een persoon heeft voor het milieu.

Naar mijn mening kan door de creatie van een groter/sterker milieubewustzijn het milieubewust gedrag positief worden beïnvloed. In andere woorden, iemand die meer op de hoogte is van alle relevante en dagelijkse milieuomstandigheden zal minder snel bijvoorbeeld een plastic verpakking in de natuur gooien dan iemand die totaal niet op de hoogte is. Dit omdat de persoon die het flesje weggooit in de natuur niet in staat is of niet kan inschatten wat de consequenties zijn, er wordt geen link gelegd tussen het moment dat de persoon het plastic weggooit in de natuur en de gevolgen hiervan.

De plastic soep

De ‘’plastic soep’’ is al langere periode een high topic waar regelmatig in het nieuws aandacht aan wordt besteed. De productie van plastic stijgt jaarlijks met ongeveer 8%. Al het plastic dat wordt achtergelaten in verschillende steden, in bosjes, op grasvelden etc. komt uiteindelijk terecht in de oceaan. Plastic in de oceaan is een groeiend probleem.

Plastic vormt een probleem omdat het niet mee doet in de kringloop van de natuur. Het wordt niet biologisch afgebroken. Al het plastic komt door verschillende zeestromen bijeen in vijf gyren. Een gyre is een plaats/gebied in de oceaan waar zeestromen, aangedreven door constante winden en de rotatie van de aarde bij elkaar komen in een soort rotonde. Al het plastic hoopt zich op als een soort drijvende vuilnisbelt. De plastic soep vormt een groot probleem voor zeedieren en daarmee ook voor de mensheid! Een niet direct zichtbaar proces. Door verschillende factoren zoals uv-licht (fotodegradatie), invloed van zout en de werking van de golven verbrokkelt het plastic afval tot het moleculair niveau. Zo komen er bij het uiteenvallen van plastic nog meer schadelijke chemische stoffen vrij die niet met het blote oog kunnen worden gezien, die via verschillende zeeorganismen in onze voedselketen terecht komen. Erger nog, exotische organismen kunnen zich ontwikkelen op stukjes plastic. Ze hechten zich aan stukjes plastic, en zo ontstaan er nieuwe ziekteverwekkers. Ook dit komt in ons voedselketen terecht. En hier staan helaas maar een handjevol mensen bij stil!

Reële oplossingen...

Alhoewel het bestaan van de plastic soep al langer bekend is, zijn er nog weinig reële oplossingen voor dit verschijnsel aangedragen. De plastic soep is inmiddels 34x zo groot dan Nederland en is verspreid over verschillende plekken! Wij samen, kunnen de eerste stap zetten door meer milieubewust te worden en tegelijkertijd milieubewust gedrag aan te leren. Ik draag mijn steentje bij door te zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen voor de producten van Ivitamins. Momenteel gebruik ik glas in plaats van plastic voor de producten van Ivitamins. Wat doe jij voor het milieu? Laat het me weten, stuur een e-mail naar: info@ivitamins.nl